Zoek
Sluit dit zoekvak.
Wat is de definitie van bekwaamheid?
Categorie: Nieuws

Door krapte op de arbeidsmarkt en doordat onze zorgverlening steeds duurder wordt gaan er steeds meer geluiden op om mensen in de zorg bekwaam te maken in bepaalde vaardigheden. Men wil af van het feit dat goede zorg verlenen inhoud dat er altijd een diploma nodig is om mensen in de zorg te laten werken. Bevoegd en bekwaam zijn termen die we al vrij lang kennen in ‘zorg- en (zorg) onderwijsland’. Deze termen zijn opgesteld om toezicht te houden op de kwaliteit van zorgverlening. Tevens worden deze termen gebruikt in de Wet Big.

Diverse organisaties en brancheverenigingen in de zorg vinden het tijd worden om hier anders mee om te gaan. Bevoegdheid( diploma’s) moet volgens hen niet meer voorop staan maar bekwaamheid. Hierbij speelt het doorlopen van een goede beroepsopleiding dus niet meer de boventoon, maar het aanleren van vaardigheden wel. Kortere vormen van studie’s die een bijdrage kunnen leveren aan de nood in de zorg. Wij denken hier graag in mee. Om onze mening goed te vormen hierover zijn we op zoek naar het antwoord op de volgende vraag.

Wat is de definitie van bekwaamheid? Wie of wat bepaald of je bekwaam bent? Al verdiepend op deze vraag zien we ook dat theoretische kennis een flink deel uitmaakt van je bekwaamheid. Kunnen we dan stellen dat we de bevoegdheid( diploma) toch nodig hebben om bekwaam te worden?